Kunskaps- och rehabiliteringscenter för barn och vuxna med multipla extremitetsavvikelser

För remittenter

Remiss till EX-Center ställs via
Take Care,
Amputations- och Dysmelicentrum
eller
Pappersremiss skickas till:
Aktiv Ortopedteknik
Amputations- och Dysmelicentrum
"EX-Center"
Box 4041
169 04 SOLNA

Benskörhet

Benskörhet innebär att balansen mellan återuppbyggnad och nedbrytning av skelettet är rubbad och att det bryts ner mer benmassa än vad som återskapas. Tillståndet är vanligare bland kvinnor och då särskilt i klimakteriet. Det finns även en ärftlig faktor som gör att en del människor lättare drabbas av benskörhet. Män kan också drabbas. Orsaken till att det är högre risk hos kvinnor är att hormonet östrogen, som bland annat ser till att benmassan bibehålls, bildas i mindre utsträckning under klimakteriet. Vid benskörhet är det lättare att bryta eller att få sprickor i något av kroppens ben som armar, hand- och fotleder, höfter och ryggkotor. Eftersom skelettet är skört kan det lätt uppstå skador i vardagliga situationer och aktiviteter.  


Risken för benskörhet ökar vid 
  • Undervikt
  • Rökning
  • Stort alkoholintag
  • För lite motion
  • Användning av läkemedel som exempelvis kortison, heparin och anti-hormonella läkemedel som används vid behandling av bröst- och prostatacancer.
  • Sjukdomar som exempelvis ledgångsreumatism, anorexi, överkänslighet för gluten, sköldkörtel- och bisköldkörtelsjukdom.
  • Brist på D-vitamin


För målgruppen

För personer med extremitetsavvikelser kan en spricka eller en fraktur i skelettet få stora konsekvenser. Det är ofta förenat med smärta och kan komplicera de dagliga aktiviteterna ytterligare. Av det skälet blir det extra viktigt att arbeta förebyggande.

Tips som underlättar 

Förebyggande

Att motionera regelbundet och särskilt sådan träning där skelettet belastas, hjälper till att hålla det starkt. Förutom skelettbelastningen så tränas muskler, balans och koordination. Exempel på bra träning är promenader, gärna på ojämnt underlag som i skog och mark, hoppa studsmatta, jobba i trädgården eller städa. Att komma ut dagligen är också viktigt för att kroppen ska få i sig tillräckligt med D-vitamin, vilket fås genom solljus. Se till att äta en varierad kost som innehåller kalcium och D-vitamin. Det finns till exempel i mejeriprodukter, gröna grönsaker, fet fisk. Det finns ämnen i tobak som påskyndar nedbrytningen av benmassan därför bör du undvika rökning. 

Behandling och rådgivning

Om du misstänker benskörhet, kan du be om att få göra en bentäthetsmätning. Förklara för vårdgivaren vikten av att din kropp håller sig frisk och skadefri samt vilka konsekvenser det kan leda till för dig om du bryter en arm eller ett ben. 

Det finns mediciner som fördröjer att skelettet fortsätter att kalkas ur. Det finns idag ingen medicin som kan bota benskörheten utan syftet är att undvika benbrott.



Rehabteamet



868
871
879